Bezpečnější internetové stránky

Ač se vzhled našich internetových stránek od jejich obnovení na jaře loňského roku na první pohled nijak nezměnil, nejedná se o statickou a bezúdržbovou záležitost. Z důvodu bezpečnosti vlastního webu je třeba provádět neustálé aktualizace jednotlivých komponent, protože nemine snad jeden jediný den bez nějakého pokusu o poškození stránek.

O tomto víkendu proběhl přechod na zabezpečený protokol https. Co to znamená? Z hlediska běžného uživatele by se toho nemělo mnoho změnit. Ať do adresního řádku prohlížeče zadáte adresu ve tvaru bloka.cz, www.bloka.cz, http://www.bloka.cz nebo https://www.bloka.cz, vždy se na naše stránky, díky nastavení automatického přesměrování, dostanete.

Jedinou viditelnou změnou by měla být změna ikony na začátku adresního řádku informující o tom, že nyní se jedná o připojení zabezpečené. Veškeré osobní údaje, které webu svěřujete, by tak měly být zabezpečeny proti zneužití.

Pravdou je, že v současné verzi webu je po předchozích zkušenostech sdílení osobních údajů i tak omezeno na minimum (snad s výjimkou e-mailových adres poskytnutých pro zasílání novinek – newsletterů), ale vzhledem k politice velkých firem působících na internetu (Google) by nás tento krok v budoucnu zřejmě stejně neminul.

Stránky byly po přechodu na nový protokol krátce otestovány a neshledal jsem žádný funkční nedostatek, ale nemohu ručit za každý prohlížeč a operační systém. Pokud na nějaký problém narazíte, prosím o zprávu.

Lukáš Winkler